Inom tandvården finns det många olika typer av specialiteter tandläkarna kan välja att inrikta sig på. Tandläkarutbildningen omfattar fem års heltidsstudier. För att sedan kunna vidareutbilda sig till specialist krävs två års kliniskt arbete.
Det finns flera olika områden att specialisera sig inom:
Ortodonti
Ortodonti är den specialinriktning som behandlar all form av tandreglering. Ofta justeras tänderna med hjälp av en tandställning, antingen buccal, lingual eller avtagbar. En tandläkare som specialiserat sig på tandreglering kallas för ortodontist.
Endodonti
Endodonti är läran om tandpulpan och dess sjukdomstillstånd. En infekterad pulpa behandlas oftast med hjälp av en rotfyllning. Då avlägsnas tandens rot och pulpa och fylls rotkanalen fylls igen. En tandläkare som specialisterat sig inom endodonti kallas för endodontist.
Protetik
Protetik kallas det område som handlar om att ersätta skadade eller förlorade tänder. Orsaken till varför protetik behövs kan variera men det kan exempelvis bero på kariesangrepp, frakturer, olyckor eller genetik. Protetiska konstruktioner kan vara både avtagbara och fasta.
Kariologi
Läran om karies kallas för kariologi. Det är en av världens vanligaste infektionssjukdomar.
Pedodonti
En pedodontist är en tandläkare specialiserad inom barntandvård.
Parodontologi
Parodontologi är läran om tandköttssjukdomar och tandlossning. De vanligaste sjukdomarna inom parodontologi är gingivit och parodontit. En tandläkare som arbetar med parodontologi kallas för en parodontolog.
Odontologisk radiologi
Läran om röntgen kallas för odontologisk radiologi och är något man använder sig av för intraoroala bilder, panoramaröntgen och datortomografi.
Implantologi
Implantologi är läran om tandimplantat, vilket är ett vanligt sätt att ersätta förlorade tänder. De nya tandkronorna fästs med titanskruvar. Det är dessa skruvar som är implantaten.