Idag blir det allt vanligare att en sektor använder sig av bemanningsföretag som ansvarar för hela rekryteringsprocessen, även inom vården och för tandläkare. De som anställs är alltså inte anställa direkt av sjukhuset eller kliniken utan av bemanningsföretaget. Detta är något som ofta väcker en het debatt och som delar folk i två läger. För sjukhuset är det bra eftersom de sällan vet vilket personalbehov de har och kan ta in folk efter behov. Dock blir det mer otryggt för den som är anställd eftersom det är mycket enklare att säga upp folk när behovet inte längre finns.
Hur går det till?
När ett sjukhus eller annan läkarmottagning anlitar ett bemanningsföretag är det de som sköter rekryteringen. De lägger ut jobbannonser på sina kanaler och är de som har den första kontakten med de sökande. När du ansöker till ett sådant jobb får du först komma på en anställningsintervju hos bemanningsföretaget och de gör en bedömning om du ska gå vidare eller inte. Om du kommer vidare får du eventuellt göra ett par olika tester som visar din kompetens och sedan gå vidare till en slutintervju. Får du anställningen skriver du kontakt med bemanningsföretaget och det är också dem som är ansvariga för att betala ut din lön.
Kommer bemanningsföretagen ta över helt?
Det är så klart ingen som vet men faktum är att de har blivit ett helt naturligt inslag när det kommer till att rekrytera anställda i vården. Som anställd får man därför räkna med att gå den vägen, i alla fall i början. Om du gör ett bra arbete på det sjukhus eller den klinik där du är anställd finns det så klart en möjlighet att du blir anställd direkt av dem. Det går även att bli anställd direkt av bemanningsföretaget efter en viss tid men då kan du bli flyttad mellan olika jobb.