Bemanningsbranschen har en lång historia i Sverige, trots att det fram till 1990-talets mitt var i stort sett förbjudet att hyra ut arbetskraft. Avregleringar som gjordes 1992 och 1993 ledde till att bemanningsbranschen växte sig stor och lade grunden för det stora utbud av bemanningsföretag vi ser idag. Privat arbetsförmedling har dock funnits i olika former i Sverige ända sedan 1700-talet.
Bemanning under tidigt 1900-tal
De allra första privata arbetsförmedlingarna grundades i slutet av 1800-talet. Vid den tiden fanns ingen offentlig arbetsförmedling och de privata alternativen fyllde således en viktig funktion. En del av dessa var kooperativa förmedlingar som drevs av fackföreningar, andra var rent vinstdrivande. Dock lockade branschen till sig flera aktörer som utnyttjade arbetssökande, vilket ledde till en ökad reglering under 1900-talets första hälft. År 1936 förbjöds vinstdrivande arbetsförmedlingar, och personaluthyrning (det vill säga bemanning) inkluderades i det förbudet 1942.
Striden om bemanningsbranschen
Mellan 1968 och 1993 förekom flera juridiska strider om bemanningsbranschens vara eller icke vara. Det var främst de så kallade skrivbyråerna som drev den striden. De hade egna anställda men tog emot skrivuppgifter som avskrifter och kopiering från andra företag och utförde därmed arbete för en tredje part. Arbetsmarknadsstyrelsen konstaterade att deras verksamhet i grunden var laglig, men den del som innefattade att skrivbyråernas anställda jobbade på plats hos andra företag var tveksam. Den senare var endast laglig om den ambulerande personalen var fast anställd med bestämd lön. Det rättsliga läget förblev dock länge oklart och många personer som verkade i branschen bötfälldes.
Avreglering
Bemanningsbranschen blev helt och hållet laglig först 1993. Det var den borgerliga regeringen under Carl Bildt som genomförde en avreglering som resulterade i att vinstdrivande arbetsförmedlingar och personaluthyrning återigen legaliserades. Avregleringen möttes av stark kritik från vänstern samt från fackligt håll. Allteftersom bemanningsföretagen blivit en del av den svenska arbetsmarknaden har dock kritiken skiftat. Nu riktar man in sig mer på hur företagen ska få verka, med fokus på frågor om exempelvis anställningsskydd.